Zuid-Moravië is een verrassend gevarieerde regio in het zuiden van Tsjechië. Dit gebied grenst aan Slowakije en Oostenrijk. Hier vind je uitgestrekte wijnvelden, historische monumenten, prachtige barokke kastelen en onaangetaste natuurparken. Tijdens het fietsen in Zuid-Moravië maakten we kennis met natuur, cultuur, historie en fijne gastronomie rond de steden Mikulov en Znojmo.

De wijnregio van Tsjechië? Zuid-Moravië!
Zuid-Moravië is dé wijnregio van Tsjechië. Hier vind je zo’n 19.000 hectare aan groene glooiende heuvels vol wijnranken. Het vrij warme klimaat zorgt voor perfecte wijnbouwomstandigheden. De (voornamelijk witte) wijnen zijn van goede kwaliteit. Er wordt gewerkt met eigen druivenrassen als Pálava en Moravische Muscat, maar ook met Riesling, Welschriesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Pinot Gris. Daarom is een proeverij hier écht een must!

Wijn proeven in het kasteel van Mikulov
Kasteel Mikulov torent boven het sfeervolle stadje uit en is al van verre afstand te zien. Nooit onopgemerkt gebleven, want zelfs Napoleon Bonaparte was er ooit te gast. Ook nu wordt het kasteel nog altijd gebruikt voor feestelijke bijeenkomsten. In het kasteel kunnen bezoekers de schilderijencollectie van de familie Dietrichstein bewonderen. Ook ligt hier in de kelder het op een-na-grootste wijnvat van Europa. Wij krijgen er een ‘walking winetasting’ door Petr Ocenásek van Mikulovsti Vinarí.

Ontelbare wijnkelders
Niet alleen kastelen beschikken over een wijnkelder. Onderweg op de fiets passeren we overal kleine traditionele wijnkelders. Soms kun je ook hier de Moravische wijnen proeven.

Fietsen door de wijngaarden in Tsjechië
Er zijn speciale ‘Moravische wijnroutes‘ waarbij je langs wijngaarden, wijnkelders en door charmante dorpjes fietst. Vítek Procházka, gids van Europe Bike Tours, laat ons diverse mooie wijnfietsroutes in deze regio zien.

Fietsen in Zuid-Moravië – Tsjechië
In Zuid-Moravië vind je veel goed bewegwijzerde fietsroutes en talloze trajecten. Daarvan zijn er veel verbonden met het EUROVELO-net. De routes slingeren door een zeer divers landschap. De fietsroutes zijn geschikt voor fietsers die een uitdaging zoeken, maar ook voor wie het liever wat rustiger aan doet. Je hebt de keuze uit wijnroutes, maar ook uit routes die wat meer cultuur laten zien. Op de site van CzechTourism vind je een uitgebreid overzicht van fietsroutes in Zuid-Moravië.

Fietsen langs het water en over de hangbrug…
Het netwerk van ‘Moravische wijnroutes’ is opgericht met als doel het cultureel erfgoed te beschermen, maar ook om de ontwikkelingen van de wijnbouw en het fietstoerisme in de regio’s van Zuid-Moravië te promoten. Het landschap is weids, met ongerepte boerendorpjes, wijngaarden en rivieren als de Dyje en Morava. Via deze schommelbrug ‘Sobeska Lavka’ steken we de rivier de Thaya over.

De grens over…
We fietsen vlak langs de Oostenrijkse grens. Hier nu even de grens overstappen is nu geen enkel probleem, maar was vroeger ondenkbaar geweest.

Liechtenstein parels in Lednice-Valtice
Een andere trots is het cultuurlandschap Lednice-Valtice. De familie Liechtenstein liet hier prachtige romantische kastelen, zomerhuizen en monumenten bouwen. Sinds 1996 staat dit gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de fiets kun je het gebied goed ontdekken. Het is zo uitgestrekt dat je er zelfs meerdere dagen op pad kunt.

Chateau Valtice, winterverblijf van de Liechtensteins
Dit kasteel, uit de 12e eeuw, is een hoofdattractie in Valtice. Het kasteel is de afgelopen jaren flink opgeknapt en inmiddels toegankelijk voor publiek.

Chateau Lednice, zomerverblijf van de Liechtensteins
Chateau Lednice behoort tot één van de mooiste gebouwen van Europa in neo-gotische stijl. Alleen al de tuinen en tropische plantenkassen rondom het kasteel zijn indrukwekkend. Maar ook het interieur van het kasteel schijnt de moeite waard te zijn met houtsnijwerken in de mooiste patronen.

Van heilige huisjes tot Holy Hill
De meeste Tsjechen zijn ongelovig, toch vind je er talloze felgekleurde kerken en mooi gedecoreerde kapelletjes.

Naar de top van Kopecek
Wanneer je verblijft in Mikulov, kun je een beklimming van Svatý Kopecek (de Holy Hill) niet negeren. De klim valt mee. Onderweg passeer je kapelletjes met elk een onderdeel van de Kruisweg. Op de top (360 meter) heb je een fantastisch uitzicht over de wijngaarden rond Mikulov, zie je Oostenrijk en kun je zelfs ver weg de bergen van Slowakije zien liggen.

Ruïnes op de Pálava-berg
Vlakbij Mikulov ligt het beschermde natuurpark Pálava. UNESCO heeft het gebied opgenomen in de lijst van biosfeerreservaten. Hier wandel je tussen sneeuwwitte rotsen, heuvels vol bloemen en heb je eindeloos uitzicht op wijngaarden. Hoogtepunt is een klim naar de ruïnes van het Devicky-kasteel. Pittig, maar het levert je ook hier een onvergetelijk panoramisch uitzicht op.

Hotspot: Café Fara in Klentnice
Gelegen aan de rand van de Pálava heuvels ligt Café Fara in Klentnice. Een perfecte traktatie ná de klim. De bistro schenkt heerlijke koffie met aroma’s van hazelnoten, chocolade en perzik. Aanrader is de huisgemaakte limonade en je kunt er ook heerlijk taartjes eten en uitgebreid lunchen. In de weekenden is dit dé drukbezochte hotspot in de regio.

Eten & drinken in Tsjechië
De Tsjechische keuken wordt beïnvloed door die van Oostenrijk en Hongarije. Dat betekent veel soepen, meelproducten (knoedels), aardappelen en vlees. Toch kom je ook steeds vaker groentenrijke gerechten tegen met invloeden vanuit West-Europa.
Ondanks alle omliggende Tsjechische wijngaarden, blijft bier hier de grote favoriet. Het liefst in een grote pul, een pivo. Ook populair zijn de sterkere dranken.

Fietsen langs het IJzeren Gordijn
Een bijzondere route is de ‘IJzeren Gordijn-route’. Maar liefst 43 jaar lang was Tsjechië door het IJzeren Gordijn afgesloten van de Westerse buitenwereld. De streng bewaakte grens liep in het zuiden van Tsjechië en was de scheidingslijn met Duitsland en Oostenrijk. De herinneringen aan het IJzeren Gordijn zijn er nog en zelfs zichtbaar in Zuid-Moravië. In het plaatsje Cízov vind je enkele overblijfselen van het IJzeren Gordijn: de uitkijktorens, prikkeldraad en bunkers.
The Iron Curtain Trail is een internationaal fietstraject met een totale lengte van 10.500 km. Het is daarmee meteen de langste EuroVelo route in Europa. Het Tsjechische traject is 770 km lang. De route begint in Hranice op de Beierse-Tsjechische grens en eindigt in Zuid-Moravië.

Freedom Trail naar de Gate to heaven
Vanaf Mikulov Castle vind je de Freedom Trail. Deze 2,3 km lange route eindigt bij het ‘Gate to heaven’-monument, waar 53 slachtoffers worden herdacht die een ontsnapping of vlucht niet hebben overleefd. Naast de route vind je dertien informatieborden waarop indrukwekkende vluchtpogingen staan beschreven.

Praktische reistips Zuid-Moravië:
Bereikbaarheid:
- Met de auto naar Zuid-Moravië: +/- 1.000 km vanaf Utrecht.
- Vliegen naar Zuid-Moravië: Praag of Wenen.
Fietsen in Zuid-Moravië:
- Beste reistijd: voorjaar en najaar, dat vooral vanwege een aangenaam fietsklimaat.
- Georganiseerd op fietsreis: Europe Bike Tours
Slaapadressen in Zuid-Moravië:
- Boutique hotel Tanzberg in Mikulov: goed hotel op gunstige locatie
- Pension & cafe Pastuska: sfeervolle locatie om te slapen. Ook een goed adres voor lunch of diner.
Eten & drinken in Zuid-Moravië:
- Restaurant La Casa Navarra: Italiaans restaurant in Znojmo met een mooie binnenplaats.
- Pension & cafe Pastuska: prachtige locatie voor een lunch of diner. Slapen is hier ook mogelijk.
- Café Fara: trendy hotspot met fijne koffie, taart en lunchgerechten.
- Bistro Cafe Drogerka: fijn restaurant en café in het centrum van Mikulov.
- Hotel Templ: smaakvol dineren in de binnentuin in Mikulov.
- Restaurace u Švestků Čížov: fietscafe met binnentuin bij IJzeren Gordijn restant.
- Mikulovsti Vinari: (walking) wijnproeven in Mikulov.

Interessante steden in Zuid-Moravie:
- Znojmo: deze Zuid-Moravische stad staat, naast wijn, ook bekend staat om haar onderaardse gangenstelsel.
- Mikulov: mooi stadje met prachtige huizen en historische bezienswaardigheden.
- Brno: deze tweede stad van Tsjechië is het dynamische, moderne centrum van Zuid-Moravië.
- Valtice: stad met centrale rol voor de Liechtenstein residenties.
Meer info over fietsen in Zuid-Moravië en reistips voor deze regio?
Op de site van het CzechTourism vind je meer praktische reistips.
Deze reis is gemaakt op uitnodiging van CzechTourism en EuropeBikeTours.

Meer over fietsen in Zuid-Moravië?
Het fietstoerisme in Tsjechië groeit in populariteit dankzij de goede fietsroutes en uitstekende bewegwijzering. Er zijn talloze trajecten, waarvan velen met het ‘eurovelo-net’ verbonden zijn. Een populaire fietstocht is die van Gdanks naar Pula. Deze route doorkruist Moravië en gaat in het zuiden door een glooiend landschap met wijngaarden en historische monumenten. Zuid-Moravië is hét wijngebied van Tsjechië en heeft een uitgebreid netwerk van goed gemarkeerde fietsroutes; de ‘Moravische wijnroutes’.
Zuid-Moravië als aantrekkelijke fietsbestemming
“Het aantal Nederlanders dat Zuid-Moravië op de fiets ontdekt neemt toe en dat is niet vreemd. Het netwerk van ‘Moravische wijnroutes’ is opgericht met als doel het cultureel erfgoed te beschermen en de ontwikkelingen van de wijnbouw en het fietstoerisme in de regio’s van Zuid-Moravië te promoten. Het landschap is weids, met ongerepte boerendorpjes, wijngaarden en de rivieren Dyje en de Morava zijn nooit ver weg. Daarbij maken de wijnkelders – waar je soms een wijntje kunt proeven – het helemaal aantrekkelijk”, laat Czech Tourism Benelux weten.

Dit zijn dé 11 Moravische fietsroutes:
De Moravische wijnroutes variëren van dagtochten van ongeveer 25 tot 65 kilometer en lange trajecten van 70 tot 130 kilometer.
Enkele opvallende trajecten:
- Het langste traject is 300 km. Deze route loopt van het oude wijnstadje Znojmo, vlakbij de Oostenrijkse grens, naar Uherské Hradiste 40 kilometer van de Slowaakse grens. Deze tocht voert door zeventig wijnbouwstadjes, tien beschermde natuurparken en tal van historische monumenten.
- De Brno wijnroute (130 km) ideaal voor fietsers die beginnen in de stad Brno. De route is overwegend vlak en gaat langs kapelletjes en één van de grootste kloosters in Tsjechië – Rajhrad.
- De Mikulov route (82 km) is een afwisselende route langs meren, heuvels en het befaamde Mikulov kasteel.
- De Kyjov wijnroute (85 km) is voor de ervaren fietser en voert door een heuvelig terrein met enkele steile beklimmingen en rustige afdalingen langs bossen en wijngaarden.

De Moravische fietsroutes op een rij:
- Greenway Moravian Wine Trail – 300 km
- Brno wine trail – 130 km
- Znojmo wine trail – 165 km
- Mikulov wine trail – 82 km
- Velké Pavlovice wine trail – 110 km
- Kyjov wine trail – 85 km
- Mutenice wine trail – 65 km
- Podluzí wine trail – 115 km
- Bzenec wine trail – 26 km
- Uherske hradiste wine trail – 75 km
- Stráznice wine trail – 101 km
Wie is de mol? 2021 in Tsjechië – Zuid-Moravie
De locatie van seizoen 21 van ‘Wie is de Mol?’ speelt zich af in Tsjechië. Meteen al in de eerste aflevering kwam Zuid-Moravië aan bod. Zo werd Mikulov bezocht en cultuurlandschap Lednice-Valtice.

Rik van de Westelaken over deze ‘Wie is de Mol?’ bestemming. “Het is echt een prachtig land. Het heeft een beetje de invloeden van Oostenrijk en Duitsland, dat zie je ook wel. Er zijn barokke plaatsen die eruit zien zoals suikertaart, een soort Disney-achtig gevoel krijg je erbij. De natuur is fantastisch. Er zijn mooie wouden, ondergrondse rivieren in grotten en je hebt hele mooie bergachtige gebieden. Het is heel gevarieerd en het is echt ideaal voor een programma als ‘Wie is de Mol’?. Er zijn heel veel verschillende sferen. Er zijn plaatsen die onder invloed van de Sovjet-Unie grauwe Oostblok-achtige, industriële steden zijn geworden. En er zijn plaatsen waar het lijkt wel alsof er honderd jaar niks meer is veranderd”.